Arhiva Blog-ului
Categorii blog
Comentarii noi
Nu sunt comentarii
Cautare pe blog

Istoria binoclurilor

Ce este binoclul?

Binoclul este un instrument optic cu cate un obiectiv pentru fiecare ochi, care este utilizat pentru vizualizarea obiectelor indepartate. Este cunoscut, de asemenea, sub denumirea de ochelari de camp, deoarece ofera o vedere amplificata a obiectelor situate la mare departare.

Pentru ce se foloseste binoclul?

Binoclul este foarte util atunci cand pleci in observarea pasarilor salbatice, mergi la vanatoare, planuiesti sa asisti la un concert si iti doresti o vizibilitate mai buna asupra scenei, etc. Practic, acest instrument optic este util oriunde ai nevoie sa observi detaliile unei imagini dintr-o locatie indepartata.

Cand a fost inventat binoclul?

A fost nevoie de aproximativ 5000 de ani pentru ca sticla sa poata fi modelata intr-o lentila pentru primul telescop. Omul de stiinta Galileo Galilei a utilizat pentru prima data telescopul in studiile sale in astronomie. El a fost primul care a vazut craterele pe luna, a descoperi petele solare, cele patru luni din jurul planetei Jupiter si inelele din jurul planetei Saturn. Telescopul folosit avea insa o marire limitata si un camp ingust de focalizare.

Cu toate acestea, conform datelor istorice, telescopul a fost inventat in anul 1608 de catre Jan Lippershey, el avand, de altfel, un brevet de inventie pentru acest tip de dispozitiv. Se pare ca el a fost rugat sa construiasca un instrument pentru ambii ochi in asa fel incat imaginea de la departare sa poata fi vazuta cu exactitate. Deoarece telescoapele erau greu de utilizat de catre persoanele neexperimentate, exista nevoia unor telescoape binoculare.

In istorie exista referiri si la alti inventatori din secolul al XVII-lea care sustin ca au inventat binoclul. Printre acestia se numara Ottavio Pinani, Antonius de Rheita si Cherubin d’Orleans, al carui tratat “La Dioptrique Oculaire” descrie in cele mai mici amanunte binoclul, avand de asemenea, diagrame. Aceasta inventie realizata de Cherubin d’Orleans era compusa din doua telescoape aplicate paralel si avea sa fie utilizata de astronomii amatori. In prezent, binoclul lui d’Orleans este expus la Muzeul de Arta si Mestesuguri din Paris.

Binoclul de mana, cu legatura flexibila intre tuburi, a aparut in anul 1702, fiind inventat de Johann Zahn.

Primele telescoape inventate inversau imaginile, dar in secolul al XIX-lea au aparut sistemele de redare a imaginii cu doua lentile. Aceasta tehnica se pare ca a fost folosita si pentru a realiza binocluri. Cel dintai telescop binocular a aparut in 1825 si a fost inventat de J. P. Lemiere.

Binoclul cu prisme, care este precursorul binoclului modern, a fost inventat in anul 1854 de catre italianul Ignatio Porro.

La finalul secolului al XIX-lea, epoca de instrumente optice moderne a fost inaugurata de trei germani, ei inventand binoclul modern in forma cu care suntem obisnuiti in prezent. Cei trei germani sunt Ernst Abbe (designer optic), Otto Schott (sticlar) si Carl Zeiss (producator de instrumente).

Produse asemanatoare
(0)

10.490,00 RON

9.780,00 RON

(TVA inclus)

ECONOMISESTI: 710,00 RON
Performanta si precizie la mare distanta! Cea mai mare și mai precisă BUSOLA HD iluminată! Imagini clare de la 20 m la infinit-fără a urmări concentrarea! Robustețea legendară si rezistent la apa până la 10 m (...
Related articles
Adauga un comentariu
Leave a Reply

Acasa

Contul meu

Meniu

Creeaza-ti un cont gratuit pentru a putea utiliza liste personale.

Autentificare