Arhiva Blog-ului
Categorii blog
Comentarii noi
Nu sunt comentarii
Cautare pe blog

Ce tipuri de binocluri exista pe piata?

Daca planuiesti o drumetie in natura, o sesiune de vanatoare, ai bilet la un concert sau la un spectacol sportiv si doresti o vizibilitate mai buna, binoclul este tipul de gadget care te poate ajuta cel mai mult. In cazul in care planuiesti sa achizitionezi un astfel de dispozitiv, ti-ar fi de mare folos cateva informatii legate de tipurile de binoclu disponibile pe piata in ziua de azi, informatii pe care le vei gasi in randurile ce urmeaza.

Primul binoclu a aparut cu 400 de ani in urma. In prezent exista sute de modele diferite confectionate si comercializate in toata lumea. Desi conceptul de baza, acela de a vedea cu proprii ochi o imagine marita, este acelasi, acum binoclurile se impart in doua mari categorii: binoclurile cu prisma si binoclurile Galileene.

Iata ce trebuie sa stii despre binoclurile cu prisma:

Cele mai multe binocluri vandute in ziua de azi au in componenta lentile convexe atat pentru lentilele obiectivului, cat si pentru cele ale ocularului. Acestea sunt binoclurile cu prisma si sunt denumite astfel datorita prismelor folosite pentru a “corecta” imaginea inversata.

Prismele, la randul lor, sunt de doua tipuri: prisme Porro (in acest caz, lumina care patrunde formeaza un “Z” inainte de a ajunge la ochi) si prisme Roof (prismele in forma de acoperis, denumite si Dach, din limba germana, favorizeaza patrunderea luminii in linie dreapta, permitand astfel conceperea unor binocluri compacte).

Despre binoclu Galilean:

La baza acestui tip de binocluri sta conceptul utilizat in cazul telescoapelor inventate de Galileo Galilei in perioada secolului al XVII-lea. Pentru ca la lentilele ocularului sunt folosite lentile concave, prismele nu isi mai au rostul pentru a corecta imaginea. Poreclit “ochelari de opera”, binoclul Galilean este folosit pentru a vedea mai bine obiectele care nu sunt situate la mare departare.

Desi nu sunt foarte utile pentru surprinderea imaginilor de la departare, avand un nivel de magnificare (zoom) mic si un camp vizual ingust, binoclurile Galileene au marele avantaj ca au o dimensiune mai mica si o greutate, de asemenea, mica. Este un model potrivit pentru copii, pentru spectacole sau ca lupa pentru ceasornicari si chirurgi, putand fi montat direct pe rama ochelarilor.

Produse asemanatoare
Related articles
Adauga un comentariu
Leave a Reply

Acasa

Contul meu

Meniu

Creeaza-ti un cont gratuit pentru a putea utiliza liste personale.

Autentificare